Versão em português 中文版本 日本語版
Polish version La version française Versione italiana
Русская версия English version Deutsch Version

Rejon kobryński

Świat zwierzęcy

Bóbr
Bóbr należę najbardziej duży gryzoń: długość ciało bez ogon osiągam 70-100 cm, waga 11-30 kg zgodnie z przepisami ciało on trochę przypominam olbrzymi wodny szczur. Głowa trochę spłaszczyłem z góry. Oko niewielki, z pionowy źrenica. Uszny zlew malutki, ledwie wybitny z sierść. Szyja krótki i gruby, nie stwarzam zauważalny przejęcie między głowa i kadłub. Przedni kończyna krócej i słabiej tylny; przedni łapa z pięć palec, podstawa który zjednoczony zalążkowy pływacki błona. Tylny kończyna więcej duży, również z pięć palec, zjednoczony do pazur szeroki skórzasty pływacki błona. Pazur drugi palec tylny kończyna rozszczepiony na dwa część - górny i dolny, przy czym oba połówka ruchliwy i mogę szczelnie składam się. Повидимому, ten pazur bóbr korzystam przy wyczesywanie pasożyt i przy smar włos tłusty wydzielanie analny gruczoł. Ogon bóbr płaski, mam forma owalny-zaokrąglony łopata, długość on osiągam 25 cm, a największy szerokość - 15 cm; na wszystek przeciąg prawie pozbawiony włos i pokryty duży rogowy tarcza, między który gdzieniegdzie rosnę oddzielny krótki włosek.

Włosiany szata bóbr składam się z dwa główny grupa włos : 1) długi i brutalny остевих i 2) cienki, gęsty i jedwabisty, stwarzam nieprzenikniony dla woda шерсток. Zabarwienie sierść bóbr chwieję się od светлокаштанового do темнокаштанового czy prawie czarny kolor. Dolny strona ciało zabarwiony światły górny. Z rzadka spotykam się różny wymigiwanie zabarwienie, w szczególności albinos. Линька jeden raz w rok, w końcu wiosna, lecz trwam prawie do zima.



Były areał bóbr obejmuję duży część terytorium Europa i Azja; na północ on miejscami dochodzę do granica leśny zarost. W Europa bóbr nieobecny, prawdopodobnie, tylko w niewiele miejsce, na przykład w Irlandia, południowy Włochy i Grecja. W Azja on nie jestem, повідімому, na północny wschód ląd, na wschód od prawy przepływ Ołena, a także na południe od Amur, na rozległy obszar pustynia Azja, w Japonia, Chiny, Indochiny. Jednak na południowy zachód bóbr dochodzę, prawdopodobnie, do północny Arabia i nawet do Egipt. Taki sam rozległy jestem rozpowszechnienie bóbr w północny Ameryka, gdzie on mieszkam prawie po wszystek obszar ląd.

Wskutek wyniszczanie bóbr w ciągu trwały czas, ten zwierzę do początek ХХ stulecie zachowałem się niewielki oddzielny kolonia, w szczególności w zachodni Europa: na dolny Роне(Francja), na Эльбе(Niemcy), w południowy Norwegia i w Polska. Na terytorium ZSRR bóbr mieszkam w Litwa, Biłoruś, w ukraiński Polesie, po Dniepr koło Krzemieniec i w smoleński obwód; na r. Усмани ta ін., w Woroneż obwód; na r. Конде i Сосьве, w północno-zachodni Syberia; nareszcie, bóbr zachowałem się w Tuwa, na prawy dopływ górny Jenisej, i w północny część Mongolia, po r. Урун.

Z 1922 rok polowanie na one jestem wszędzie zabroniony. W 1923 rok w Woroneż obwód wzdłuż rzeczka Усмань jestem zorganizowany myśliwski rezerwat, w 1927 rok przekształcony do Woroneż państwowy rezerwat. Jednocześnie jestem stworzony jeszcze dwa rezerwat: Березинский i Кондо-Сосьвинский(założyciel i pierwszy dyrektor - Wasilij Васильев). Główny ich zadanie jestem ochrona bóbr i wznowienie ich liczebność. Z 1927 rok jestem rozpoczęty pierwszy próba rozsiedlanie bóbr. Z 1927 po 1941 rok rozsiedliłem 316 bóbr w 12 obwód europejski część ZSRR i 2 obwód zachodni Syberia. Z 1946 po 1970 rok jestem rozsiedlony jeszcze 12071 bóbr w 52 obwód, kraj i autonomiczny republika РСФСР, w 3 obwód БССР, w 8 obwód УССР, w litewski, łotewski i Estonia сср. Wskutek przeprowadzony przedsięwzięcie do koniec 1960-х rok bóbr w ZSRR osiedliłem terytorium, prawie równy po plac areał XVII stulecie. Powiększony liczebność bóbr pozwoliłem znów zorganizowałem ich przemysłowy odłów. Teraz liczebność bóbr na terytorium Rosja osiągam 85-90 tys. osobnik.

Mieszkam przeważnie w cichy leśny rzeczka z dosyć wysoki brzeg, dostępny dla kopanie nora i pokryty drzewny-krzaczasty zarost z miękki rasa(osika, topola, brzoza, wierzba ta ін.) z hojny травостоєм, że zabezpieczam bóbr pokarm w ciągu okrągły rok. Znacznie płynny bóbr osiedlałem się na leśny jezioro.

Po swój sposób życia i zwłaszcza po budowlany sztuka bóbr jestem jeden z najbardziej świetny zwierzę. Za pomoc swój potężny rylec on nie tylko łatwo przegryzam gałąź drzewo i krzak, lecz nawet powalam cały drzewo . Najczęściej bóbr zwalam młody drzewo z grubość lufa od 10 do 30 cm, lecz znany wypadek, kiedy one przegryzam ogromny drzewo, mający w średnica do 1 m i nawet trochę więcej. Bóbr obgryzam drzewo naokoło, aż powierzchnia погриза nie nabywam wygląd obrócony szczyt jeden do jeden stożek, zjednoczony nadproże. Kiedy ten nadproże działem się dosyć cienki, drzewo w ten miejsce łamię się i padam. Powaliwszy drzewo, bóbr obgryzam jego gałąź, i rozdzielam one na część, a czasami dzielę na część i lufa, jeśli drzewo nie gruby. Kora i drobny gałąź bóbr jem w miejscu czy przenoszę do woda i spławiam do swój mieszkanie, gdzie czynię zapas pokarm na zima pod postacią zanurzony w woda kupa.

Główny typ budowa bóbr jestem nora, chata, grobla i kanał. Wejściowy otwór nora zawsze rozmieszczam się pod woda i mam znaczny szerokość, do 40 i nawet 50 cm na pewnej odległości nora idę pod woda, dalej wzbieram z więcej znaczny predyspozycja do grubość brzeg, odchodząc czasami od woda na odległość do 10- 15 m, lecz częściej nora bywam krócej. Ona zakończam się rozległy cela do 1 m w średnica, wyścielony rozszczepiony kawałeczek drzewo, obżarty pręcik i пр. od cela często odchodzę jeszcze 1-2 przebieg i więcej, idący znów do woda czy wychodzę w krzak na zewnątrz.

Chata urządzam się bóbr zazwyczaj w ten miejsce, gdzie nie wolno wyryłem nora, przeważnie na niski bagnisty brzeg. Tu one umieszczam się na kępa, wysepka, na płetwa i пр. zewnątrz chata mam wygląd duży kupa z chrust i pałka, scementowany brud z dno zbiornik wodny; wysokość ona do 2,5 m, szerokość w podstawa do 12 m; widziany zewnątrz otwór w ona jestem. Wewnątrz chata mam rozległy cela, dno' który przedstawiam otoczony woda wysepka, składam się z szczelnie ubity pałeczka i drugi drzewny огризков i liść.. Wszystek wejście i wyjście chata otwieram się wyjątkowo w woda i przy ten na dosyć znaczny głąb. Starszy chata mam po kilka cela.

Grobla urządzam się bóbr na rzeczka, ruczaj czy kanał z prądem niżej nora i chata, one składam się z ścięty bóbr cienki lufa drzewo, pałka i chrust, ze znaczny domieszka darń, wodny roślina, glina i nawet nierzadko kamień. Powyżej grobla stwarzam się zbiornik wodny, czasami rozległy rozmiar. Nawiązka woda przesiąkam przez grzebień grobla czy ściekam przez wyryty bóbr ściek. Grobla sprzyjam wsparcie poziom woda w stawek bóbr na pewny wysokość, i w wyniku ten wejście do nora i chata zostaję cały czas pod woda. W wiele osiedliny bóbr urządzam również kanał, służę do przesuwanie zwierzę od nora i chata do miejsce karmienie, a także dla spław budowlany materiał i zapas.

Ruja u bóbr zaczynam się w końcu zima, do ujawnienie rzeczka. Trwanie ciąża 105-107 dzień. W pomiot istnieję 3-5 dzieciaczek, przy czym każdy samica mam w rok nie więcej jeden pomiot. Dzieciaczek rodzę się dobrze rozwinięty i pokryty gęsty delikatny sierść, waga one chwieję się od 380 do 620 r. one rozwijam się dosyć szybko, przez dzień-dwa mogę pływam i, prawdopodobnie, już w wieku sześć tydzień zaczynam jem kora, mimo ten, że karmienie mleko w całości przestaję tylko w dwumiesięczny wiek. Dokładnie nie ustalono, kiedy dzieciaczek porzucam chata czy nora, lecz, na podstawie obserwacji niektóry autor, dzieciaczek zostaję w chata samica nawet po osiągnięcie roczny wiek. Płciowy dojrzałość zapadam w dwuletni wiek.

Z nadejście jesień bóbr zaczynam zwłaszcza intensywnie powalam drzewo i zaopatruję się ich gałąź w woda na zima. W zimie bóbr chowam się w nora i chata i tylko w oddzielny wypadek wychodzę na zewnątrz.

Pokarm bóbr służę liść i kora drzewo i krzak, zwłaszcza osika, brzoza, topola i wierzba, a także cienki ucieczka i koniec gałąź. Bóbr jem korzeń i zielony część grzybień, oczeret i drugi wodny, przybrzeżny i naziemny trawiasty roślina.

Po sposób życia bóbr jestem przeważnie nocny zwierzę. On pięknie pływam i nurkuję, mogę długo zostaję pod woda. Często przy nurkowanie czynię ogon po woda drastyczny daleko słyszalny pluśnięcie.


>