Versão em português 中文版本 日本語版
Polish version La version française Versione italiana
Русская версия English version Deutsch Version

Rejon kobryński

Świat zwierzęcy

Kuna
Ciało kuna, jak i soból, przedłużony, giętki i smukły, pokryto puszysty, dosyć długi futro. Głowa z przedłużony, lecz nie taki ostry morda. Уши dosyć duży, stojący, zaokrąglony w górze. Łapa silny, z pięć palec i mocny pazur. Włos na stopa mniej szorstki, co u soból, i w zimie nie zamykam pazur. Ogon bardzo puszysty, równy czy przekraczam połowa długość ciało i znacznie dłużej wyciągnięty tylny noga, co kuna wyraźnie różnię się od soból. Długość ciało chwieję się od 42 do 56 cm

Na gardło zawsze wydzielam się światły żółtawy czy kolor ochry plama, nie przechodzę na przedni łapa. Sumiasty i miękki, ale ednak znacznie więcej brutalny, aniżeli u soból, zimowy futro zmieniam się po zabarwienie od światły bury-żółtawy do brązowo-brunatny i ciemnobrązowy ton. Futro na bok światły plecy i brzuch. Шерсток światły, bielawy-szary, z bury i żółtawy odcień, mocno prześwietlam na ciało przez stosunkowo rzadki ość, dlaczego ogólny ton futro kuna zdaję się więcej światły. Ogon bury-brunatny, ciemniej, aniżeli plecy. Noga pokryty krótki bury futro, ciemniejący na koniuszek łapa. Letni futro, składam się z krótki włos i rzadki подшерстка, mdły, więcej jednotonowy i ciemny. Samiec od samica po zabarwienie неотлічими.



Линька kuna zaczynam się wczesny wiosna. Najpierw wypadam шерсток i ość na głowa i przedni część ciało, a potem - na bok i na brzuch. W końcu sierpień zaczynam znów rozwijam się zimowy futro, który do środek czy do koniec październik osiągam swój pełny świetność.

Ślad tylny łapa kuna mam niektóry podobieństwo z ślad szarak, lecz trochę krócej, округлєє na przodzie i szerzej. Nagniotek опушенной stopa nie drukuję się nawet na szczelny śnieg. Biegam kuna skok, zostając parzysty odcisk łapa na odległości 50-100 cm ślad od ślad alboż czyniąc odcisk wszystek cztery łapa, rozmieszczony jak u zając : na przodzie dwa odcisk tylny łapa i z tyłu - dwa przedni. Niektóry myśliwy утверждают, że samiec leśny kuna zawsze idę parzysty skok, a samica często idę krok, zostając kręty łańcuszek przeplatam się druh za druh ślad, alboż " potrajam" по-заячьі.

Leśny kuna rozpowszechniony po wszystek leśny obwód europejski część wnp i przenikam do północno-zachodni Syberia, a także do las Kaukaz. Północny granica areał, mniej więcej zbiegając się z granica wysokopień las, przechodzę przez centralny część Kolski п-ова, od r. kola do Терского brzeg. Dalej ona ciągnę się po brzeg biały morze do r. Мезени, przez Усть-Цильму i Усть-усу, przekraczając północny Ural pod 67° с. ш. W zachodni Syberia kuna przeszedłem średni nurt Ob i Irtysz i rozsiedliłem się na wschód w przybliżeniu do 75° w. д.. Południowy granica lamuję strefa lasostep, проходя po średni część Mołdawia, u Dniepropietrowsk, Charków, Woroneż, Saratów, Бузулука do południowy kraj Ural grzbiet. Poza tym, leśny kuna mieszkam w las północny Kaukaz, główny kaukaski grzbiet, w Dagestan, po czarnomorski nadbrzeże, w Abchazja i Gruzja, do Сурамского grzbiet na wschód. Tu ona wzbieram od poziom morze w górę do granica las i zachodzę do strefa alpejski łąka do wysokość dwa z hak tysiąc metr.

Poza granica wnp leśny kuna wodzę się w las zachodni Europa. W północny Ameryka, od Alaska do północny Kalifornia i Нью-Мексико na południe, żyję bliski forma kuna.

Na terytorium wnp leśny kuna stwarzam trzy podgatunek.

Typowy leśny kuna - duży rozmiar. Plecy gęsty bury kolor z czarniawy koniec włos ość. Шерсток светлосерий, z bury koniec włos. Ogon темнобурого kolor. Łapa czarny. Gardłowy plama zmienny, lecz, z reguły, dosyć blady. Zaludniam zachodni Europa i północny część wnp.

Среднерусская leśny kuna różnię się stosunkowo drobny rozmiar. Zabarwienie zimowy futro zazwyczaj więcej światły, mdły, bury-żółtawy, z blady пальово-сероватим czy czasami bielawy podkudłaty. Gardłowy plama zmieniam się od bielawy do яркожелтого ton. Więcej brutalny letni futro bury i ciemniej zimowy; gardłowy plama bardziej jaskrawy. Zaludniam centralny obwód europejski część wnp.

Kaukaski leśny kuna bardzo duży rozmiar, z stosunkowo blady, буроватим, sumiasty, lecz gburowaty futro w zimie i темнокорічневим lato. Mieszkam na Kaukaz. Z wszystek kuna północny(Murmańsk) jestem najbardziej cenny.

Na północy leśny kuna dotrzymuję się gęsty i stary świerkowy i jodłowy las, gdzie dużo перестойних i dziuplasty drzewo. W czarnoziemowy smuga trzymam się w stary leśny zasadzenie i zwłaszcza oddaję przewaga dziuplasty dębowy las. Na Kaukaz mieszkam wszędzie, gdzie jestem wysokopień las.

W odróżnieniu od soból leśny kuna nie mam stały mieszkanie i koczuję po leśny masyw zależnie od obecność karm i wygodny miejsce dla dzienny odpoczynek. Ona stosunkowo rzadko przeprowadzam dzień w jeden i tenże dziura czy wiewiórczy gniazdo, a odpoczywam w najbliższy odpowiedni miejsce, gdzie ona zastałem świtanie po trwały nocny myśliwski wędrówka. Tylko na pewien czas wyprowadzenie młody samica zostaję na jeden miejsce, lecz w razie alarm przewlekam wyląg do drugi dziura. Gniazdo urządzam w dziura stary drzewo i miotam dzieciaczek zazwyczaj prosto na suchy próchno pogniłem drewno, naciągnąwszy tylko trochę mech czy porost z sąsiedni gałąź. Gniazdo często rozmieszczam się na duży wysokość od ziemia. Nierzadko kuna wykorzystuję wiewiórczy гайна, dziura upadłem lufa czy próżnia wśród kamień.

Ruja u kuna tak samo, jak u soból, odbywam się w czerwiec i lipiec. Rozwój zapłodniony jajko zatrzymuję się do początek wiosna - luty i marzec, kiedy obserwuję się zjawisko nieprawdziwy rykowisko, podczas który u zwierzątko zauważalny płciowy podniecenie, samiec biję się i " opiekuję" się za samica, lecz спаріванія nie odbywam się. Na początku czy środek kwiecień samica przynoszę 2-б, częściej 3-5 ślepy dzieciaczek. Przez 4-5 tydzień one rozpłaszczam oko, i w końcu wrzesień młodzież zaczynam samodzielny życie.

Pokarm kuna dosyć rozmaity i tak samo, jak u soból, składam się z zwierzę i roślinny karm, przy czym zmieniam się po czas rok zależnie od ich obecność i duży ilość. Tak, kuna łapię i jem różny leśny zwierzątko: польовок, mysz, ryjówka. W północny las duży znaczenie w jej racja mam białko, który kuna wzmocniono prześladuję i zazwyczaj łapię w nocy śpiący w gniazdo. Złapawszy wiewiórka w гайне czy obok, kuna włażę do spustoszony gniazdo i tam zjadam dzień za dwa swój ofiara, nie wychodząc na zewnątrz. W rok duży ilość wiewiórka kuna idę za ona przy jej koczowanie. Wiewiórka w pokarm kuna na Kaukaz w znacznej mierze zamieniam соні-полчки. Czasami kuna łapię zając, nierzadko wydobywam jarząbek, cietrzew, głuszec, kuropatwa i drobny ptak, zwłaszcza żyję w dziura, a także ich jajko i pisklę. Poza tym, kuna często jem insekt, ich larwa, a zwłaszcza chętnie pszczoła i miód. Na Kaukaz lepszy przynęta(na równi z ryba i mięso) dla połów kuna deszczułka uważam się komórkowy miód. Jem kuna również żaba, zaskroniec i usnąłem ryba, wyrzucony na brzeg leśny ruczaj i rzeczka. Latem jem mnóstwo jagoda i dziki płód, który nierzadko składam do 90% jej letni pokarm : borówka, malina, grusza, jabłko, jarzębina, darń, wiśnia, czereśnia, dziki róża. Jagoda dziki róża często zostaję na krzak prawie wszystek zima, i kuna czynię duży zachód z las na czysty polana do krzak dziki róża.

Kuna w znacznie większy miara, aniżeli soból, jestem nocny drapieżnik. We dnie ona sypiam, затаївшись gdziekolwiek w dziura, i widzę ona wdaję się stosunkowo rzadko. Natomiast w nocy ona bardzo czynny i ruchliwy.

Leśny kuna łatwo i szybko wybiegam po absolutnie pionowy i gładki lufa drzewo i świetnie biegle poruszam się po gałąź, przeskakując z drzewo na drzewo na duży odległość, co różnię się od soból, który po pionowy i gładki lufa łażę nie mogę. Kuna przesuwam się również po szczyt drzewo, odchodząc na dużo kilometr i zostając za sam na ziemia tylko trochę zauważalny ślad z opadły choina i płatek zbity śnieg. Dobry pies po twardy śnieg ledwie zdążam biegnę za ona spodem. Prześladując wiewiórka, kuna zazwyczaj skaczę w ślad za ona na ziemia czy z drzewo na drzewo, korzystając swój puszysty ogon, jak spadochron.

W woda kuna idę niechętnie, i przez rzeczka i ruczaj przeprawiam się po upadłem w poprzek drzewo, co zazwyczaj korzystam myśliwy, zwaliwszy w poprzek ruczaj drzewo i stawiając na one potrzask.

Zewnętrzny uczucie - wzrok, słuch i niuch - u kuna rozwinięty dobrze. Z wszystek куньіх leśny kuna lepiej drugi(nie licząc харзи) zaadaptowany do zamieszkanie na drzewo, gdzie przeprowadzam duży część swój życie. Tylko w mocno rozrzedzony las północ ona wymuszony prowadzę wyjątkowo naziemny istnienie.

Futro kuna przepiękny jakość i po wartość przybliżam się do tańszy gatunek soból. W ostatni dziesięciolecie kuna промишляєтся po szczególny licencja.

Wydobywam kuna karabin, za pomoc łajka. Pies dla ten polowanie powinien mam górny uczucie, więcej cienki, aniżeli u zwyczajny wiewiórczy łajka. Zwłaszcza cenię się pies, idący po stary, двух- czy trzydniowy ślad. Polowanie zaczynam się w końcu jesień, aż jeszcze można chodzę bez narta. Poza tym, przy połów kuna korzystam również сетью-обметом.

Na początku zima kuna we dnie chowam się w dziura i wiewiórczy gniazdo, w drugi połowa zima - w wiatrołom i pod bierwiono. Znalazłem tu kuna, otaczam miejsce jej azyl обметом tak samo, jak przy analogiczny produkcja soból. Jeśli kuna urażałem się do dziura, to do otwór on, zawczasu rozszerzony siekiera, opuszczam ręka w garbarski rękawica czy szczególny rozwidlenie, za pomoc który i wyciągam zdobycz na zewnątrz. Jeśli dziura rozmieszczony wysoko, drzewo, przy okazji, ścinam. Kiedy kuna wyskoczyłem, ona strzelam z karabin czy łapię pies.

W niektóry rejon poluję bez pies, odnajduję kuna po ślad i випугивая one stuk siekiera. Ten polowanie zaczynam się, jak tylko wypadłem śnieg. Co częściej idę śnieg, czym więcej dobry świeży śnieg, tym udany polowanie.

Istnieję również sposób wydobycie kuna самоловамі, który bardzo rozpowszechniony na północny Kaukaz. Szczególny rodzaj кулем-ки dzieję się tu z jodłowy жердняка i rozstawiam się w dużej ilości po leśny stok góra. Przyłuda służę mięso zwierz, ptak i т. p. pułapka ten trzeba częściej oglądam, owak futro trafiłem się kuna mogę подопреть.

Dla połów kuna stosuję się również żelazny potrzask, zwłaszcza w wysokogórski rejon Kaukaz, gdzie kuna wydobywam wśród kamienny rozsypisko. W pewnych wypadkach na gruby bierwiono, leżący w poprzek rzeczka, a czasami specjalnie powaliłem dla ten cel, wyrąbuję się placyk, na który odnoszę się czujny żelazny potrzask, przywiązany do łańcuch półmetrowy długość. Rozliczenie zrobiony tak, by utrafiłem do potrzask kuna zerwałem się razem z on z bierwiono i zawisnąłem nad woda. Więc, ani kłus z bierwiono, ani wydra z woda dostałem ona nie potrafiłem.

Z wyglądu kamienny kuna, czy белодушка, bardzo podobny do leśny, lecz różnię się następny oznaka. Gardłowy plama, z reguły, biały, w dolny część rozdwajam się i dwa występ мі przechodzę na górny część przedni łapa. Płynny gardłowy plama mam lekki żółtawy odcień. Шерсток prawie biały czy бледносерий. Ogólny ton futro zmieniam się od blady палево-серовато-бурого do темноко-річневого. Ucho mniej i okrągły, aniżeli u leśny kuna. Podeszwa łapa znacznie słabiej опушени, dlaczego na талом śnieg dobrze bywam widoczny poduszeczka. Poza tym, ślad kamienny kuna trochę okrągły i krócej. Długość ciało белодушки blisko 45 cm, ogon - 26 cm

Белодушка żyję częściowo w średni smuga, a głównie na południe europejski część wnp, w górski część Krym, na Kaukaz, a także w góra średni Azja i na Altaj. Poza zasięgiem wnp spotykam się w zachodni Europa, mały Azja, w Iran, Afganistan, Kaszmir, Chiny(Синьцзян, Tybet) i w Mongolia ludowy republika.

W europejski część były ZSRR белодушка rozpowszechniony epizodyczny i wszędzie bardzo rzadki. Ona znaleziony u oddzielny miejsce smoleński, moskiewski, Iwanowo, Kurski, Woroneż, Samara i Saratów obwód, na wschód - do Wołga. Повидимому, północny granica белодушки проходіт od Estonia do wierzchołek Wołga i dalej po prawy jej brzeg do Samara Łuka. Stąd ona idę prawie prosto na południowy zachód do Dniepropietrowsk potem na dół po prawy brzeg Dniepr, do jego ujście. Zamieszkanie белодушки na Kaukaz tak samo, jak i w górski Krym, oderwano od jej północny rozpowszechnienie. Ona nie rzadki po wszystek Kaukaz i Zakaukazie. W granicach średni Azja żyję w góra Turkmenia, na Копет-Даге i duży Балханах, w góra Tadżykistan, Kirgizja i południowo-wschodni część Kazachstan. W granicach Syberia spotykam się tylko na Altaj.

Dla белодушки opisany następny pod. rodzaj. Europejski белодушка rozpowszechniony w zachodni Europa, do ona, повідімому, bliski forma, zaludniam średni obwód europejski część wnp.

Krymski белодушка różnię się niewielki czerep i budowa ząb. Ogólny zabarwienie futro w zimie dymny-bury, z domieszka szary kolor; шерсток бледносероватий czy bielawy. Łapa i ogon znacznie ciemniej plecy. Gardłowy plama снежнобелоє. Mieszkam w Krym.

Kaukaski белодушка więcej duży, długość ciało blisko 54 cm zimowy futro świetny темнобуроватий, ze słomkowy odcień; подпушь палево-серовато-белесая. Ogon i łapa świetny, czarnobrunatny ton. Zaludniam Kaukaz i Zakaukazie.

Środkowoazjatycki белодушка duży podgatunek ze słaby rozwój gardłowy plama. Zimowy futro bardzo sumiasty, bury ton, z бледнобелесой подпушью. Mieszkam w góra średni Azja i na Altaj.

Rozpowszechnienie kamienny kuna na znaczny terytorium zbiegam się z rozpowszechnienie leśny, i oba zwierzątko żyję często w jeden i tenże las, na przykład na Kaukaz. Jednak белодушка, do przeciwieństwo leśny kuna, trzymam się przeważnie na ziemia, pod korzeń drzewo, wśród wiatrołom, a w góra - wśród kamienisty osypisko. Ona nie tak związany z leśny obszar i nierzadko spotykam się w bezleśny góra i zaludniony punkt.

Osiedlałem się nie tylko w dziura stary drzewo, lecz bardzo często wśród skała, gdzie urządzam gniazdo dla wyprowadzenie młody. Wydobywam pokarm i poluję na ziemia i przeważający po ziemia ratuję się od prześladowanie pies. W inny po sposób życia bardzo podobny do leśny kuna.

Ekonomiczny znaczenie i wydobycie. Kamienny kuna posilam się głównie szkodliwy gryzoń, czasami napadam na zwierzyna czy drób, przy czym włażę nawet do kurnik. Futro ona za jakość trochę ustępuję futro leśny kuna. Wydobywam się przeważnie potrzask, a na Kaukaz - tenże sposób, co i leśny kuna.
 


>