Versão em português 中文版本 日本語版
Polish version La version française Versione italiana
Русская версия English version Deutsch Version

Rejon kobryński

Świat zwierzęcy

Kłus
Dosyć duży kotka, szczelny montaż . Ciało krótki, kończyna masywny i długi. Długość ciało 110-130 cm, ogon - blisko 20 cm, wysokość w bark blisko 60 cm, wysokość ucho 7,5-8,5 cm, długość pędzelek 4 cm; długość czerep do 17 cm charakterystyczny rosnę od ucho sumiasty bak. Уши dosyć szeroki i długi, z pędzelek włos na koniec. Ogon krócej połowa długość ciało, jak by obrębiony na koniec.



Zabarwienie futro bardzo zmienny i chwieję się od dymny do rudawy. Po ten tło rozproszony oddzielny krótki podłużny ciemny smuga i okrągły plama. Ogon - z ciemny poprzeczny kółko. Czasami wszystek ten rysunek futro bywam bardzo słaby wyrażony.

Kłus bardzo szeroko rozsiedlony w leśny i górski część Europa i Azja. W wnp granica jej rozpowszechnienie mniej więcej zbiegam się z granica wzrost duży leśny masyw, chociaż ona jestem w Krym i na Kamczatka. W średni Azja kłus żyję jak w góra system Tien-szan, zwłaszcza w Семиречье, tak i na Копет-Даге. Poza wnp mieszkam w Skandynawia, na Karpaty i Pireneje, w przedni Azja, w Chiny(Tybet i północno-wschodni część kraj). Ten że rodzaj kłus wodzę się w północny Ameryka.

Podgatunek kłus opisany dużo, lecz większość z one bardzo wątpliwy. W granicach kraj, повідімому, istnieję tylko trzy: typowy kłus, mieszkam w całym kraju, oprócz daleki wschód i góra średni Azja; dalekowschodni, który, być może, żyję i w północny Ameryka; środkowoazjatycki, rozpowszechniony od góra średni Azja do Chiny prowincja Ганьсу.

Kłus - typowy mieszkaniec gęsty las, iglasty na północy, liść na południe. Obecność gęsty подседа czy stary wiatrołom dla ona obowiązkowo. W górski kraj ona osiedlałem się w dziki wąwóz i w nieprzebyty gąszcz krzak. Barłóg swój kłus często umieszczam wśród kamień i pęknięcie skała, w gęsty wiatrołom, czy, nareszcie, wśród korzeń stary drzewo.

W zimie w poszukiwaniu pokarm kłus spełniam duży откочевки z rejon swój stały siedziba. Po dobowy sposób życia ten - przeważnie nocny drapieżnik, lecz czasami ona spotykam i we dnie. Ruja trwam z luty po kwiecień. W ten okres kłus trzymam się w sam głuchy miejsce i między samiec często odbywam się okrutny bijatyka. Ciąża trwam blisko 63 dzień. Samica rodzę 2-3, rzadko 4 kociątko. Młody żyję z matka do następny okres ruja nie wykluczono, że samica łączę się za rok.

Kłus - silny drapieżnik, i od jej napad cierpię nie tylko drobny ssak, na przykład zając, za który ona zwłaszcza często poluję, ale i więcej duży, jak kozula, jeleń, łania, кабарги, młody dzik, bóbr i lisica. Ona prześladuję боровую zwierzyna i zubożam jej gniazdo. Na drobny bydło napadam rzadko. Największy znaczenie w jej żywienie mam zając-bielak. Zależnie od przemiana jego ilość dostrzegam się podniesienie i spadek liczebność kłus. Откочевки kłus zdarzam się na rok, kiedy u zając bywam mór.

U kłus pięknie rozwinięty słuch i wzrok, lecz niuch, jak u większość kotka, słaby. Bardzo ostrożny i czujny, misterny затаїваєтся. Zdobycz prześladuję stopniowy kradzież, żeby potem, do kilka skok, rzuciłem się na ona. Czatuję na ścieżka czy włażę na drzewo i rzucam się na ofiara z góry. Rzadko, raz pomyliwszy się, prześladuję swój zdobycz do wykradzenie. Łażę kłus świetnie. Na człowiek w zwyczajny warunek nie napadam i czynię ten, tylko będąc ranny. Rana, naniesiony ząb, a zwłaszcza pazur kłus, bardzo poważny. W zwyczajny czas kłus milczący. W ślubny okres wydaję brutalny i huczny pomruk.

Kłus daję dobry, trwały futro i smaczny mięso, lecz wydobywam się w niewielki ilość. Posilając się zwierzyna, przeważnie zając, a czasami i więcej duży zwierz, ona niewątpliwie szkodliwy dla myśliwski gospodarstwo. Wydobywam się wilczy potrzask z ząbek, częściej samorobny самоловамі, głównie paszcza, a także karabin, przeważnie z pies, który zaganiam kłus na drzewo.


>