Versão em português 中文版本 日本語版
Polish version La version française Versione italiana
Русская версия English version Deutsch Version

Rejon kobryński

Świat zwierzęcy

SZARY ŻURAW GRUS CRUS(LINNAEUS, 1758) ШЭРЫ ŻURAW

Liczebność i tendencja jej przemiana :
Liczebność w Białoruś gwałtownie skracałem się do 1960-70-е rok w związku z przeprowadzenie kampania po osuszenie błoto, do 1980-м rok liczebność stabilizuję się, a z 1990-х rok, być może, odbywam się niektóry wzrost liczebność . Liczebność w Europa oceniam się w 52-81 tys. para, w Białoruś - do 800-1500 para i blisko 1000 nie mnożę się osobnik .

Mieszkanie:
- błoto
- łęgowy las
- łęgowy łąka
- pole

Główny czynnik zagrożenie :
- naruszenie hydrologia reżim błoto
- wpływ pobliski melioracyjny system
- torfowy pożar
- wiosenny wypalenie trawa na błoto
- kłusowniczy odstrzał

Zachód ochrona :
Rodzaj zaniesiony do czerwienny księga republika Białoruś z 1981 r. zachowanie duży bagniskowy masyw jak rezerwat gnieżdżenie się rodzaj. Optymalizacja hydrologia reżim poruszony błoto przez zamknięcie odwadniający kanał. Wstrzymanie i profilaktyka kłusownictwo. Wyjaśniający praca o szkoda wiosenny wypalenie zarost.

Opis rodzaj :
Długość ciało 105-130 cm, rozmach skrzydło 200-245 cm masa samiec 3,9-7,0(5,3) kg, samica 3,8-5,4(4,7) kg duży ptak charakterystyczny wygląd z długi szyja i noga. Zabarwienie upierzenie samiec i samica w zasadzie szary. Na ciemność czerwienny " czepek" - działka goły brodawkowy skóra. Kark, dolny część policzek, gardło i przedni część szyja czarny. Z bok głowa od oko проходят szeroki biały smuga, łączę się na tylny strona szyja, gdzie stopniowo przechodzę do szary kolor. Маховые pierze i ich kryjący czarny. Sterowy pierze czarniawie-szary, nad one nawisam czarny i szary długi pierze z рассученнимі bródka. Noga czarny, dziób bury-szary. Młody ptak zabarwiony więcej jednotonowy, do bury-szary ton. Czerwienny " czepek" na ciemność u one nieobecny.



Rozpowszechnienie:
Lęgowy areał ciągnę się od centralny część Europa do daleki wschód i od północny tajga do step Azja. Opisany 2 podgatunek. Zimuję na południowy zachód Europa, w Afryka, na bliski wschód i w Indie. W Białoruś spotykam się wszędzie we wszystek sprzyjający dla gnieżdżenie się biotop.

Biologia:
Przelotny i tranzytowy migracyjny rodzaj. Wiosenny przylot żuraw odbywam się w końcu marzec - początek kwiecień, a do wczesny wiosna - już w środek marzec. Od razu po przylot oddzielny para zajmuję lęgowy działka, ogłaszając o swój obecność huczny krzyk. Głos - huczny rurowy " krukanie", - wydaję się jak siedzący ptak, tak i w locie. Gniazdo urządzam się zazwyczaj w otoczeniu woda, jak na otwarty błoto, tak i pod пологом las czy wśród zarośla oczeret. Ono jestem ubity, prawie równy platforma z suchy badyl, gałąź, trawa i mech, o średnicy do 1 m. W murowanie, z reguły, 2 jajko wyciągnięty forma, z średni rozmiar 95,2 × 60,3 mm, jasno-bury czy zielonkawy-szary, z nie gęsty rysunek z niejasny brunatny i fioletowy-szary plama. Odkładanie jajko zaczynam się w kwiecień czy w 1-й połowa maj, насижівают samiec i samica, kolejno zmieniając druh druh, w ciągu miesiąc. Wyklułem się pisklę pokryty brunatny puch, na drugi-trzeci dzień życie porzucam gniazdo i idę za ojciec. W wieku 2,5 miesiąc one już dobrze latam. Przed odlot stwarzam zgraja, który kilka tydzień trzymam się niedaleko od rejon gnieżdżenie się. Jesienny odlot w wrzesień, ciepły jesień mogę trwam i wszystek październik. Żuraw - przeważnie растітельноядная ptak, jem młody natka, nasienie trawa, kłacze niektóry bagniskowy roślina, jagoda żurawina. Na jesieni na pole one często podbieram budziłem się ziarno zbożowy злаков. W niewielki ilość wiosna i lato jem również zwierzęcy pokarm - duży insekt, drobny amfibia, jaszczurka ta ін.

Artykuł z czerwienny księga РБ


>